Wordsforyou » Specials » Stenencirkels en menhirs
Wordsforyou: Informatie van A tot Z

De geschiedenis van de Kelten

De geschiedenis van de Kelten Het is alweer een hele tijd geleden dat deze bouwwerken ontstonden, maar ze blijven tot de verbeelding spreken.... Zelf heb ik een aantal stenencirkels en grafheuvels mogen bewonderen in het groene Ierland. Maar dit soort bouwwerken zijn ook te vinden in Nederland zelf, Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, door een groot deel van Europa dus, zelfs tot aan Turkije toe. Veel onderzoekers menen dat deze bouwsels stammen uit de zogeheten Keltische cultuur, waar wilde verhalen de ronde over doen!

Patronen van megalithische bouwwerken

Aangezien er van deze stenen zijn over heel Europa, lijkt het er op dat er een patroon zou kunnen zijn of verband ertussen, net zoal men dat ook vermoedt bij bijvoorbeeld de pyramides of de oude tempels van de Indianen. Of, bestaat er weer verband tussen al deze zaken? Wie met enige regelmaat programma's kijkt op tv zoals van Discovery Channel, weet dat men hier al veel theorieën op heeft losgelaten.... Men blijft ook ontdekkingen doen van oeroude skeletten, zoals pas nog in Duitsland. Gezien de spreiding van de megalithische bouwsels van west naar oost lijkt het mijns inziens op een volksverhuizing die er is geweest nog vóór de Romeinse overheersing.

De keltische cultuur vindt in ieder geval zijn oorsprong in Tjecho-Slowakije en Oostenrijk. Een hele belangrijke bron van handel was toen zout, dit stond meteen gelijk aan macht. Er zijn uit deze periode niet alleen veel kunstvoorwerpen, maar ook gebruiksvoorwerpen, waaronder vooral veel wapens gevonden. Heel bekend zijn ook de grote stenen, ofwel de menhirs, in Bretagne; hierover later meer. Verder ook grote grafheuvels, zoals je die veel vindt in Ierland bijvoorbeeld.

Bijna overal in Europa

We beginnen natuurlijk in eigen land: hier vinden we een aantal grote stenen, ofwel de hunebedden, in Drenthe, die blijken te stammen uit de megalithische periode. Deze periode, die men ook wel de bronstijd noemt, was van het jaar 3000 v.Chr. tot 800. In het zuiden van Europa vinden we ook megalithische stenen op het eiland Malta.

Verder kennen veel mensen natuurlijk ook wel de menhirs in het niet zo verre Bretagne, waarvan men zich nog steeds afvraagt hoe men deze zonder de huidige moderne technieken heeft kunnen verplaatsen! Reuzen, buitenaardse wezens, wat was het? Verhalen over verdwenen, oude, mythische culturen blijven in dit verband ook weer steeds opnieuw rond te gaan, want er kan gewoon heel veel niet verklaard worden...De techniek was toen toch nog niet zo ver?

De keltische talen

Alle Keltische talen stammen af van het Proto-Keltisch, dat op zijn beurt behoort tot de Indo-Europese taalfamilie, waaronder ook het Nederlands valt. Tijdens het tweede en het eerste millennium voor Christus was het hoogtepunt van de Keltische beschaving en werden de Keltische talen gesproken over bijna heel Europa.

Hierover is informatie te vinden in een artikel dat heet: Oude talen weer levend. Het is zo dat de Keltische talen nog worden gesproken in Bretagne, Wales, Ierland en Schotland, naast ook op een paar eilanden. Leuk om te zien hier is ook, dat de (plaats)naambordjes ook in de Keltische taal zijn weergegeven. Althans, in Wales en Ierland, waar ik ben geweest, is dat het geval. Het Gaelic is ook 'meegenomen' naar Amerika door geëmigreerde Ieren!

Er bestaan nu nog 6 vormen van het Keltisch:
  • Iers (Ierland)
  • Schots-Gaelisch (Schotland)
  • Manx-Gaelisch (het eiland Man)
  • Welsh of Kymrisch (Wales)
  • Bretoens (Bretagne)
  • Cornisch (in Cornwall, Groot-Brittannië)

Deze talen hebben de huidige 'levende' talen ook weer sterk beïnvloed. Dit zie je bijvoorbeeld duidelijk bij het Gaelic, de Keltische taal van Ierland, dat het Engels heeft beïnvloed, maar ook andersom.

Buitenaards?

Graag wil ik nog aanstippen dat er in de buurt van keltische overblijfselen vaak granencirkels zijn gevonden, meeste hiervan ontstaan in de 20e eeuw. De meningen zijn verdeeld over het feit of deze door buitenaardse wezens zouden zijn gemaakt, al blijft het wel een feit dat er vreemde verschijnselen zijn geweest ook nog na het ontstaan van de figuren, en er rond het maken van de figuren lichtbollen en spiralende lichtkolommen zouden zijn waargenomen....Niet alles betreffende dit onderwerp is dus verklaarbaar.
De dichterlijke Kelten

De dichterlijke Kelten

Eerder was er een artikel van mij over de barbaarse Kelten, hierbij gaat het echt om de andere kant. Wie kent nu niet de limerick en de muziek van Clannad? Maar, dit soort zaken kende men al veel eerd…
Stenencirkels en druiden

Stenencirkels en druiden

Hoe hebben ze het gedaan? Hoe hebben ze deze stenen weten te verplaatsen nog lang voordat men beschikte over de moderne technologie? Waren het reuzen, wonderen of toch buitenaardse wezens? Veel is nog…
Waren de Kelten barbaren?

Waren de Kelten barbaren?

In dit stukje wil ik graag belichten dat gezien de tijd waarin ze leefden, de Kelten zeker niet barbaarser waren dan bijvoorbeeld de Romeinen. We gaan dus naar het oude Gallië toe, dat zich toendertij…
Gepubliceerd door Wordsforyou op 02-02-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!